Զկեռ

Զկռենին վարդազգիների դասի պատկանող թուփ ծառ է,տարածված Արցախի,Սյունիքի,Գուգարքի անտառներում,կա նաև նրա մշակովի տեսակը:

Գործածում էին նրա հասում պտուղները,որը հասունանում է ուշ աշնանը և ձմռանը առաջին ամիսներին:Սովորաբար հասունացած պտուղները առաջին ձիանն հետ թափվում են գետնին:Իսկ ընդունված կարգն այն էր, որ դեռևս չհասունացած, պինդ պտուղները հավաքում էին նոյեմբերի վերջերին և քթոցների ու արկղերի մեջ պահում հարդանոցներում:Երբ հիվանդ էին լինում և ոչ մի բան ուտել չէին կարողանում, երբ ծանր հիվանդությունից նոր էին ապաքինվում, երբ տառապում էին փորլուծությամբ, դժվարամարսությամբ տալի էին ուտելու հասունացած, փափկած զկեռ, կամ էլ պատրաստում էին զկեռապուր-զկեռմածուն բավականաչափ հասուն զկեռը տրորում էին, կորիզներից ազատում, քամում, ջուր ավելացնում և մի փոքր էլ ալյուր ու եփում մինչև պատրաստի լինելը:Ցանկալի և հաճելի սնունդ ՝հիվանդների համար գերադասելի, առողջների համար ՝փնտրված:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: